Ονειρεύεστε νησάκια, βόλτες, κρυμμένες παραλίες και ηλιοβασιλέματα και ψάχνετε την καλύτερη τιμή ενοικίασης αυτοκινήτου για να χαρείτε τις διακοπές σας;

Με την έναρξη της θερινής περιόδου ολοένα και περισσότεροι εκδρομείς αναζητούν τις καλύτερες προσφορές σχετικά με την ενοικίαση αυτοκινήτου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Πέρα από την επιλογή της μάρκας και των κυβικών όμως, εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή της σωστής ασφάλισης του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου.

Οι ασφαλιστικές καλύψεις, είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέξετε κατά την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου, προκειμένου να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Η ασφάλεια για ενοικίαση αυτοκινήτων έχει ορισμένες διαφορές από την κανονική ασφάλεια αυτοκινήτων. Σε κάθε ενοικίαση αυτοκινήτου, είναι υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης και το κόστος αυτό είναι ενσωματωμένο σε εκείνο της ενοικίασης.

Ασφάλιση αυτοκινήτου

Επίσης, στις περισσότερες χώρες πρέπει να περιέχεται στην ασφάλεια ένα επιπλέον βασικό πακέτο άλλων δύο τύπων κάλυψης για να του επιτραπεί η κυκλοφορία στο δρόμο, αλλά ο τρόπος λειτουργίας των καλύψεων διαφέρει.

Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια στην ενοικίαση αυτοκινήτων.

Όπως αναφέραμε, η ασφάλιση κατά την ενοικίαση αυτοκινήτων περιλαμβάνει τρεις βασικούς τύπους
κάλυψης:

  1. κάλυψη έναντι τρίτων μερών (ασφάλιση Αστικής ευθύνης),
  2. κάλυψη ζημιών (συνήθως ονομάζεται Ασφάλεια ζημιών CDW) και
  3. κάλυψη για κλοπή (Προστασία κλοπής).

Αστική Ευθύνη

Αστική Ευθύνη είναι η υποχρέωση που έχει κάθε άτομο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε σε τρίτους, παράνομα και υπαίτια.

Σύμφωνα με το Νόμο, η ασφάλιση αστικής ευθύνης από ατύχημα αυτοκινήτου καλύπτει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη του κυρίου, του κατόχου και κάθε οδηγού του ασφαλισμένου αυτοκινήτου, σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους.

Ατύχημα αυτοκινήτου

Με λίγα λόγια, η Αστική Ευθύνη καλύπτει την περίπτωση που τραυματίσετε κάποιον ή προκαλέσετε ζημιά σε οτιδήποτε με το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Η αστική ευθύνη δεν καλύπτει το ίδιο το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Επίσης, η ασφάλιση δεν καλύπτει την αστική ευθύνη προσώπων που κατέλαβαν το αυτοκίνητο με κλοπή ή βία (δηλαδή του κλέπτη) και εν συνεχεία προκάλεσαν ατύχημα, καθώς επίσης και αυτών που προκάλεσαν το ατύχημα με πρόθεση.

Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι με την ασφάλιση αυτή καλύπτεται η υφιστάμενη έναντι τρίτων δική σας ευθύνη, ως κυρίου ή κατόχου του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας προκάλεσε ατύχημα κατά τη διάρκεια που είχε είτε κλαπεί, είτε αποκτηθεί με χρήση βίας.

Συνήθως υπάρχει ένα όριο στο ποσό που μπορεί να καλυφθεί από την ασφάλεια Αστικής Ευθύνης ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου.

Ασφάλεια ζημιών CDW

Η βασική κάλυψη ζημιών ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου (συνήθως ονομάζεται Ασφάλεια ζημιών CDW ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου) σας προστατεύει στην περίπτωση που το αμάξωμα του αυτοκινήτου υποστεί ζημιά.

Ζημιά ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου

Όπως οι περισσότεροι τύποι κάλυψης, η Ασφάλεια ζημιών CDW έχει σχεδόν πάντα απαλλαγή, η οποία είναι το μέρος του ποσού που θα πρέπει να πληρώσετε εσείς για την
επισκευή αν το αμάξωμα υποστεί ζημιά.

Το ποσό της απαλλαγής ποικίλλει ανάλογα με τον προορισμό όπου ενοικιάζετε το αυτοκίνητο, την εταιρεία ενοικίασης που χρησιμοποιείτε και τον τύπο του αυτοκινήτου.

Η Ασφάλεια ζημιών CDW καλύπτει μόνο το αμάξωμα του αυτοκινήτου. Αν δηλαδή προκληθεί ζημιά σε παράθυρα, τροχούς ή στο εσωτερικό για παράδειγμα, θα πρέπει να πληρώσετε εσείς όλο το κόστος της επισκευής καθώς και τυχόν διαχειριστικά έξοδα (εκτός αν έχετε αγοράσει επιπλέον κάλυψη).

Προστασία κλοπής

Η Προστασία κλοπής σας προστατεύει αν κλαπεί το αυτοκίνητο ή κάποιος επιχειρήσει να το κλέψει.

κλοπή κατά την ενοικίαση αυτοκινήτου

Η προστασία κλοπής στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έχει σχεδόν πάντοτε απαλλαγή, η οποία είναι το μέρος του ποσού που θα πρέπει να πληρώσετε εσείς στην περίπτωση που το αυτοκίνητο κλαπεί ή υποστεί ζημιές κατά την απόπειρα κλοπής.

Το ποσό της απαλλαγής ποικίλλει ανάλογα με τον προορισμό όπου νοικιάζετε το αυτοκίνητο, την εταιρεία ενοικίασης που χρησιμοποιείτε και τον τύπο του αυτοκινήτου.

Ορισμένες φορές μπορεί να δείτε την ονομασία «Ασφάλεια Απώλειας και Ζημιάς (LDW)». Αυτός είναι ένας συνδυασμός της Ασφάλειας ζημιών CDW και της Προστασίας κλοπής.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ποσό απαλλαγής

Η Ασφάλεια ζημιών CDW και η Προστασία κλοπής έχουν απαλλαγή. Η απαλλαγή είναι το πρώτο μέρος της πληρωμής για επισκευή ή άλλες χρεώσεις.

ασφάλεια ζημιών και απαλλαγή

Ορισμένες μεγάλες εταιρίες ενοικίασης προσφέρουν πλήρη απαλλαγή ιδίων ζημιών, στην οποία ο μισθωτής, αν συμβούν ζημιές, θα έχει πολύ μικρή ή και μηδενική οικονομική ευθύνη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε για την ασφάλιση

Σχεδόν παντού στον κόσμο, όλα τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στον δρόμο έχουν βασική κάλυψη για ζημιές, κλοπή και κάλυψη έναντι τρίτων.

Αυτές οι καλύψεις συμπεριλαμβάνονται στην τιμή όταν κάνετε κράτηση για κάποιο αυτοκίνητο. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, υπάρχουν και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων με πιστωτικές κάρτες που περιλαμβάνουν αυτόματα ορισμένες καλύψεις.

Γι΄αυτό μπορεί να έχουν τη δυνατότητα για επιλογή είτε κάποιου βασικού (ή «standard») πακέτου, που δεν προσφέρει προστασία για ζημιές ή κλοπή – ή κάποιου μεικτού πακέτου που τις περιλαμβάνει. (Ένα βασικό ή standard πακέτο περιλαμβάνει πάντα ασφάλεια Αστικής Ευθύνης.)

ενοικίαση αυτοκινήτου

Αξίζει να θυμάστε ότι όλοι οι τύποι κάλυψης συνδέονται με το συμφωνητικό ενοικίασης που
υπογράφει ο οδηγός όταν παραλαμβάνει το αυτοκίνητο.

Αν ο οδηγός παραβεί τους όρους του συμφωνητικού ενοικίασης, ο ενοικιαστής θα πρέπει να πληρώσει για όλο το κόστος των επισκευών – ή για την αντικατάσταση του αυτοκινήτου στην περίπτωση που έχει κλαπεί.

Τέλος, κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου δεν γίνεται καμία χρέωση αν δεν ελεγχθεί πρώτα το αυτοκίνητο. Αν υπάρχουν νέες ζημιές γίνονται χρεώσεις ανάλογα με το αν ο πελάτης είχε δεχθεί ή όχι τις επιπλέον καλύψεις ως εξής:

  • Αν δεν είχε δεχθεί επιπλέον καλύψεις χρεώνεται όχι μόνο για τα έξοδα για την επισκευή των ζημιών αλλά και για όλα τα έξοδα που θα προκύψουν.
  • Αν είχε δεχθεί Απαλλαγή Ιδίων Ζημιών χρεώνεται μέχρι του ποσού της απαλλαγής.
  • Αν είχε δεχθεί Πλήρη Απαλλαγή Ιδίων Ζημιών δεν θα πρέπει να χρεωθεί κανένα ποσό εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά.

Share:

Τοποθεσία παραλαβής
Σημείο επιστροφής
Ημερομηνία & Ώρα Παράδοσης
Ημερομηνία & Ώρα Παράδοσης

Are you ready to Paros... Don't miss your chance to escape

Enter your email below and get more from our customer loyalty program